Топ 10 на световните столици с най-чист въздух

въздух

Замърсеният въздух е съществен проблем в големите градове. С развитието на индустрията и различните видове производство за нуждите на съвременното общество, както и множеството автомобили, замърсяването се увеличава все повече в глобален мащаб.

Последните проучвания на Световната здравна организация сочат, че замърсеният въздух се превръща в по-голяма заплаха за здравето на хората отколкото вирусите на ебола и ХИВ. Заради него всяка година умират над 1 милион деца по света.

На фона на тази песимистична картина изданието The Australian Financial Review Magazine представя 10-те световно столици с най-чист въздух или по-точно – с най-мако замърсен въздух.

10. Мадрид /Испания/ – Жителите на този мегаполис са над 3 милиона души. Множеството пешеходни зони и добра инфраструктура и достъпност на градския транспорт спомагат за по-ограниченото ползване на автомобили.

9. Монако /Монако/ – Жителите на Лзаурния град са само 37 хиляди души и индустрия тук липсва. Това са причините за чистия въздух в този град според списанието.

8. Хелзинки /Финландия/ – Тук екологосъобразният начин на живот и зелената енергия са на почит отдавна. Градът има 2400 мили велоалеи и удобен обществен транспорт, с което нуждата от придвижване с автомобил драстично намалява.

7. Талин /Естония/ – Разположението на града не позволява струпването на превозни средства. Тук столичани се радват на обширни зелени площи и крайбрежни течения.

6. Монтевидео /Уругвай/ – Пясъчни плажове и зеленина очакват посетителите на тази столица. Тук живеят малко над 1 милион души.

5. Единбург /Шотландия/ – Доскоро шотландската столица не можеше да се похвали със свеж и чист въздух. С общи усилия обаче управа и общество превръщат Единбург в един от европейските градове с най-чист въздух.

4. Отава /Канада/ – Градът е обграден от естествен зелен пояс, който пречиства въздуха му и същевременно възпира разрастването му.

3. Канбера /Австралия/ – Тук на помощ идва природата и сравнително малкият брой жители – около 400 хиляди души.

2. Уелингтън / Нова Зеландия/ – Местната власт работи усилено върху проблема с мръсния въздух. Благодарение на множеството въведени мерки за енергийна ефективност и естествено разположение градът непрекъснато намалява вредните си емисии.

1. Стокхолм /Швеция/ – Подобно на Финландия, тук също е широко разпространено колоезденето и използването на зелена енергия. Властите непрекъснато търсят нови начини за по-екологичен начин на живот на своите съграждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *