10 причини, поради които финландското образование е най-доброто

1. Посещението на училище е доброволно и абсолютно безплатно. Учениците получават безплатни учебници и всичко необходимо за провеждане на заниманията, а също така безплатна храна и транспорт до училище. Забранено е да се искат пари от родителите.Finland

2. Всички учители са с магистърска степен по педагогика, и високо заплащане. Сключват договор само за 1 година. В последствие договорът им може да бъде продължен. Учителите получават пълно и напълно заслужено уважение от страна на обществото, наравно с лекарите и адвокатите. Техният подбор се осъществява от 10 – те % най-добри преподаватели. Работят по 4 часа на ден като два часа седмично посвещават на професионалното си развитие и усъвършенстване.

Finland School3. Винаги, когато е възможно, заниманията се провеждат навън. Децата могат да се движат свободно и да бъдат активни.

4. Училищата не са обградени с огради, в класните стати често липсват чинове, твърдите столове за заменени от дивани, а в началните класове може да се седи направо на пода – върху мокет или килим.
5. Индивидуален подход – към всеки ученик се подхожда индивидуално и се следва програма, съставена специално за него.

6. Учениците и техните постижения и способности за учене не се сравняват – няма добри и лоши ученици, на учителите е забранено да правят подобни сравнения. Работи се с подпомагащо обучение – нещо подобно на нашите частни уроци, с тази разлика, че във Финландия те са забранени. Прилага се и коригиращо обучение, предназначено за учениците, които имат затруднения при усвояването на учебния материал. То се провежда в малки групи или индивидуално.

Finland School-2
7. Самостоятелност. Финландската образователна система е насочена към придобиването на знания и умения, които да помагат на учениците в живота, а не за полагане на изпити и тестове. Затова в училище няма изпити и оценки.
Kids
8. Липса на униформи. Финландските училища са изградени на принципа на равенството. Всички те са напълно еднакво оборудвани и еднакво добри. Не съществува деление на елитни и обикновени училища. Съответно учениците не носят униформи, които да отличават едно учебно заведение от друго. Те могат да бъдат облечени така както им харесва и както се чувстват най-добре, дори да посещават училището по пижама.
9. Към децата се подхожда с пълно доверие – учениците сами избират с какво да се занимават в клас.
10. Оценяването – напълно липсват оценки до 3-ти клас, след това се въвеждат десетобална система, където 10 е най-висока оценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *