Топ 10 на най-богатите хора в света, осем от които притежават повече отколкото 3,6 млрд. души

богатство

1% от най-богатите хора в света притежават по-голямо състояние, отколкото останалото население. Богатството на само осем влиятелни личности в щатски долари възлиза на 426,20 милиарда, което се равнява на средствата, с които разполагат 3,6 млрд. души.

Данните се обобщават от британската хуманитарна организация „Оксфам“ в техния последен доклад, излязъл тази година и цитиран от BBC. Организацията определи кои са най-богатите хора в света за миналата година и направи изводи, че разликата между богати и бедни в световен мащаб непрекъснато расте и се оказва много по-голяма от очакваното.

„Оксфам“ подготвят подобни доклади от четири години, като в най-новия им анализ се вижда сериозна разлика в съотношението богати-бедни. За сравнение в документа от миналата година беше отчетено, че 62-ма от най-богатите хора в света притежават толкова, колкото половината от най-бедното население.

Топ 10 на най-богатите личности до момента можем да видим от данните на сп. Fоrbеѕ.

На първо място и тази година  е собственикът на софтуерната компания Місrоѕоft Бил Гейтс /САЩ/. Богатството му в цифри е 75 млрд. щатски долара. Следва го испанецът Aмaнcиo Opтeгa, основател на корпорация Іndіtех, която е лидер в модната индустрия. Неговото състояние възлиза на 67 млрд.долара. На трето място се нарежда американският инвеститор Уopън Бъфeт, собственик на застрахователната компания Веrkѕhіrе Наthаwау. Неговото богатство се равнява на 60,8 млрд.долара.

Бизнесменът Карлос Слим е на четвърто място в тазгодишната класация, след като от 2010 до 2013 я оглавяваше. Неговото нетно състояние се определя на  50 млрд.долара. Пети по милиарди е създателят на Аmаzоn Джеф Безос с неговото нетно състояние от 45,2 млрд.щатски долара.

Топ 10 допълват милиардери от САЩ. Това са Mapĸ Зyĸъpбъpг, основател на социалната мрежа Fасеbооk, с нетно състояние от 44,6 млрд.долара. Лapи Eлиcън, основател на софтуерната компания Оrасlе – 43,6 млрд. долара, Maйĸъл Блyмбъpг, управляващ компанията за информационни финансови услуги Вlооmbеrg LР – 40 млрд.долара.

На 9 и 10 място са класирани петролните магнати Чарлз и Дейвид Кох, които притежават нетно богатство от по 39,6 милиарда щатски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *