Десетте най-скъпи храни в Света

Десетте най-скъпи храни в Света

Съществуват храни, които са по-скъпи от един среден клас автомобил. Разбира се има и хора, които са склонни да платят огромна сума пари само за няколко грама от изтънчен деликатес. Ето кои са най-скъпите храни в Света:

 Чай Da Hong Pao

Чаят Da Hong Pao расте в планините на Уи в североизточната част на региона Фудзиен в Китай. Има само три храста, които дават листа за чая и те растат на стръмна скална стена. Сега чаените растения Da Hong Pao се отглеждат и на други места, но само трите растения от първото поколение осигуряват добива на чая, който се счита за най-скъпата храна в света. Няколко грама от луксозния чай се продават на търг на всеки няколко години. 20 грама Da Hong Pao са се продали на търг през 2004 г. за 166 000 хонконгски долара, еквивалент на около 18 500 евро.

Бели трюфели

Високата цена на тези трюфели е резултат от изключително специфичните условия, които те изискват, за да растат, както и от специалните методи за събирането и запазването им – в допълнение към техния изискан вкус и аромат. В Европа 1 кг бели трюфели струва около 4000 лева.

Бял хайвер от есетра албинос

Един килограм от този хайвер струва 8500 евро. Есетрата албинос е вид едра риба, която живее в Каспийско море. Цената на хайвера е толкова висока поради факта, че яйцата от есетрата албинос се набавят много рядко, когато рибите са на около 100 години.

Шафран

Шафранът е подправка, направена от изсушено близалце (женския орган) на цветето на шафрановия минзухар, с уникален вкус и мирис, описан като флорален, подобен на мед и леко горчив.

Месо от Кемани

Кемани е порода пилета, която се отглежда в Индонезия. Специфичното при тях е хиперпигментацията им, която прави пилето изцяло черно, включително неговото месо и органи. Породата е толкова рядка, че един брой струва около 200 долара в Индонезия. А извън страната тази цена може да достигне хиляди долари.

To’ak шоколад

Трябва да платите 230 евро за мини барче от 50 грама за този фин шоколад, чиито какаови зърна растат в джунглата на Еквадор. Ако искате да консумирате цял килограм от него, ще трябва да отделите 4600 евро.

Червена риба тон

Червеният тон е основна храна за суши и сашими в Япония, има маслен, богат вкус и нежна текстура. Поради популярността му в световен мащаб прекомерният улов в Атлантическия, Тихия и Индийския океан превърна червения тон в застрашен вид.

Гъбата мацутаке

Този вид гъби са изключително редки, а цената им достига до 600 долара за един килограм. Мацутаке се срещат основно в Япония, но и в още няколко азиатски страни. Броят им е значително намалял поради въздействието на насекоми и дървета, които попадат в сенчестите места, в които гъбите растат. Поради невъзможност да се култивират, могат да изчезнат в бъдеще.

Супа от лястовичи гнезда

Гнездата на тези птици са се превърнали в деликатес в китайската кухня, защото са направени изцяло от слюнката на лястовиците, без добавени външни материали. Цената на този деликатес е около 3000 долара за килограм. Високата цена идва от трудното и опасно събиране на лястовичите гнезда.

Кралски пъпеши Юбари

Кралските пъпеши „Юбари“ са сред най-скъпите и надали ще ги сбъркате с обикновените сортове, които можете да откриете в супермаркета.

Оранжевият пъпеш е хибрид от няколко сорта, които се отглеждат в района Юбари на Хокайдо. Те се произвеждат в оранжерии с помощта на вулканична пепел и са защитени от вредните слънчеви лъчи със специални „шапки“.

Юбари са прочути по света заради размерите и сладостта си. Можете обаче да ги купите само на търг, където се налага да платите към 23 000 долара.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *