10-те най-високи сгради в Света

tallest-buildings-in-the-world

В днешни дни вече има множество небостъргачи и грандиозни постройки, които демонстрират непрестанния стремеж на човечеството към развитие, но и технологичното му развитие, което спомага за реализирането на все по-грандиозни проекти.

Най-високите сгради се намират в Азия, където може да споменем Шанхай и Китай като места, в които те преобладават.

Запознайте се с най-изумителните сгради, които формират тази класация.

Burj Khalifa, Дубай, ОАЕ – 830 метра

Burj_Khalifa

Със своите 830 метра този мега небостъргач е лидер в класацията още от самото му приключване през 2008-ма година. От Lounge заведенията, разположени на високите му етажи, могат да се видят зашеметителни гледки. Небостъргача е известен с BASE скокове, които привличат там различни екстремни личности, които да се насладят на адреналина и гледката от въпросните скоци.

Токио Skytree, Токио, Япония – 633 метра

Tokyo_Skytree

Tokyo Skytree Tembo Deck се издига на височина от 633 метра и разполага с 4 метрово стъкло, откриващо специална 360 градусова панорамна гледка. Посетителите могат да виждат в далечина до 45 мили.

Shanghai Tower, Шанхай, Китай – 631 метра

Shanghai_Tower

Тази шанхайска кула има 127 етажа и 5 гаража, но и изключителен дизайн. Технологиите имплементирани в нея са иновативни, като за пример може да дадем асансьора, който стига до палубата за разглеждане на забележителности за 55 секунди. А въпросната палуба е разположена на 119-ти етаж. Бързо нали?

Canton Tower, Гуанджоу, Китай – 604 метра

Canton_Tower

Представяме ви още един азиатски шедьовър и по-конкретно – най-високата сграда в Китай. Авангардния дизайн е вдъхновен от костите на тазобедрената женска става. Средата на кулата е изтънена с цел да изглежда като женска талия на дама, която завърта талията си, докато се гледа сама.

Часовникова кула Abraj Al-Bait, Мека, Саудитска Арабия – 600 метра

Abraj-al-Bait-Towers

Освен, че това е една от най-високите сгради в света, то със сигурност този шедьовър е най-високата часовникова кула. Разположена е на 165 крачки от Казаба – свещен район, заобиколен от най-голямата джамия в света, по-известна като Masjid al-Ḥarām (голямата джамия).

Финансов център Ping An, Шенжен, Китай – 599 метра

Ping_An_Tower

След като представихме най-високата часовникова кула в света, то идва ред да ви покажем и най-високата бизнес сграда. Този финансов център се намира в квартал Futian и е нов тип азиатски небостъргач.

Lotte World Tower, Сеул, Южна Корея – 554 метра

Lotte World Tower(1)

Lotte World Tower & Mall е впечатляваща сграда, която предлага множество опции вариращи от магазини, кафенета и ресторанти до концертна зала и място за плажен волейбол. Освен, че има наблюдателна зона, сградата е обособила кът с бизнес офиси и хотелска част.

CN Tower, Торонто, Канада – 553 метра

CN_Tower

Това е една от най-високите сгради в съответния континент, но повече привлича посетители с невероятните гледки към езерото Онтарио или хоризонта на Торонто.

Световен Търговски Център, Ню Йорк – 540 метра

OneWorldTradeCenter

Тази сграда е построена на мястото, където бяха кулите близнаци на Световния търговски център, преди те да бъдат унищожени. През 2015 г. е открита обсерваторията „Единият свят“.  Сградата е създадена, за да отбележи годината на независимостта на САЩ, и официално е най-високата сграда в САЩ.

Кула Останкино, Москва, Русия – 540 метра

Ostankino_Tower

Споделяме и най-високата свободностояща структура в Европа. Там имате възможност да се насладите на гледката към Москва от двете палуби за наблюдение – едната е остъклена на 336 метра височина, а другата е открита и на височина от 339 метра. За откритата палуба достъпа е възможен в интервала от април до октомври месец.

Кратко видео за десетте най-високи сгради в света

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *