10 приложения на конопа в индустрията

отглеждане на марихуана

Известно е, че конопът е част от човешкия бит повече от 10 хил. години. За негова родина се смята южната или централната част на Азия. С отглеждане на това растение хората се занимават от хилядолетия и то служи за производство на огромно разнообразие от продукти. В Америка дори е използван над 200 г. като законно „платежно средство“, тъй като доларовите банкноти са били от конопена хартия.

Трябва да отбележим, че конопът и марихуаната са две различни неща. Те са разновидности на канабиса, като конопът не съдържа голямо количество от канабиноидите с психоактивен ефект.

марихуаната и конопа са различни видове растения

В някои страни се разрешава отглеждане на канабис за медицински цели, но т.нар „индустриален коноп“ е разрешен при специални условия в далеч повече държави заради многобройните му приложения. Разрешеното отглеждане на растението в България например е с цел получаване на влакна, семена за храна, фураж и посев.

Съществува специална технология за отглеждане на индустриален коноп, което може да бъде и на открито, и на закрито, а броят на сферите, в които се използва, постоянно нараства.

отглеждане на канабис

В настоящата статия ще се спрем на 10 от най-популярните сред тях.

За текстилни изделия

Поради това, че стъблата на това растение са дълги и меки, създават добра възможност за изработка на много текстилни изделия. Те включват не само обикновени платове и дрехи от коноп като дънки, но също и памперси, обувки и др.

В хранително-вкусовата промишленост

В научните среди отдавна е доказано, че конопът е изключително богат на протеини. Това е и причината за повишения интерес към конопеното семе. Продуктите от такива семена на пазара са разнообразни – брашно, бира, конопен дресинг, конопени енергийни блокчета и др.

В строителството

Модерните методи на строителство включват много екологични материали, включително тухли от коноп и иновативен конопен бетон.

В автомобилостроенето

Идеята на Хенри Форд за създаване на автомобил, „изграден“ изцяло от коноп, който се задвижва и от конопено биогориво, е на път да се реализира напълно. Налице са вече примери като изработеното от канабис купе на американеца Брус Дайцен или използваните конопени влакна за „тялото” на автомобила, които компанията Renew Sports Car покрива със смола.

В козметиката

Постоянно расте броят на производителите на натурална козметика, които влагат в продукти като шампоани, балсами за тяло, сапуни и други активни формули CBD (канабидиол) и конопено масло.

За хартия

Конопената хартия е много по-здрава и трайна от дървесинната. По-изгодната цена за индустриален коноп, в сравнение с тази на дървесната маса, също е от значение.

За пластмаси

Произведените от коноп пластмаси са биоразградими, което ги прави екологична алтернатива на базираните на петрол смеси.

Във фармацевтичната промишленост

Поради противовъзпалителните си и антибактериални свойства това растение облекчава редица симптоми и болестни състояния. Прилага се под формата на тинктури или мехлеми, направени от семената му.

В самолетостроенето

Канадската фирма Hempearth разработва самолет, чието тяло, крила, седалки и всичко останало е изработено от комбинирани конопени влакна. Самолетът е значително по-лек и се задвижва с конопено масло.

За горива

От декар канабис се получава биоетанол в количества, които са два пъти повече, отколкото от декар царевица. Биодизелът от коноп категорично превъзхожда всички горива на растителна основа.

Ползите от конопа са в стотици насоки. Определян като суперхрана и универсален като суров продукт, той ще играе все по-голяма роля за напредъка на индустрията в световен мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *