Най-добрите видове сенници за градината

Избор на градински сенник

Като важна част от екстериора, сенниците имат основно предназначение да пазят фасадата и двора от слънцето и дъжда, но в същото време създават уют и красива визия.

Едно от най-големите им предимства за градината и двора е, че площта е по-голяма, а това дава възможност за реализиране на повече идеи за начина на засенчване. Това, разбира се, зависи от факта дали става въпрос за мястото за барбекю в задния двор, детската площадка, площта пред басейна и др.

Кои сенници са подходящи за градината?

За осигуряване на сенчесто пространство в градината или двора могат да се използват различни сенници.

Сред най-често срещаните са:

Касетъчни сенници с чупещо и с падащо рамо

Рамената и управляващите им механизми са изработени от алуминиеви сплави и са максимално здрави. Задвижването става ръчно или с електромотор. Някои са smart – с датчици за слънце, дъжд и вятър, което е голямо удобство. Може да се регулира издадеността и наклона на сенника.

Когато сенниците са затворени, платът и механизмите са защитени от външни въздействия в алуминиевата кутия.

Вертикални сенници

Те се задвижват само ръчно и създават уютна обстановка за всяко отворено помещение. Много подходящи са за беседка или открита тераса, защото предпазват идеално от вятъра.

Широкоплощни сенници

Широкоплощните сенници осигуряват по-голяма сянка и защита от слънце и по-силен вятър. Тяхната тръбна конструкция е поцинкована и със статични водачи. Това позволява засенчването на големи открити площи.

Сенници на носещи конструкции

Тези сенници обикновено се произвеждат по индивидуален проект. Предлагат защита от дъжд и слънце на големи площи. Изискват стабилно монтирана носеща конструкция от стомана. На нея могат да се монтират двустранно сенници с чупещо рамо, широкоплощни сенници и др.

С какво да съобразявате избора си на градински сенник?

Сенникът е от продуктите, които се ползват дълго време и почти целогодишно. Затова трябва много внимателно да се подходи към избора му.

Освен цената и цветът, които обикновено са с предимство, има още редица фактори, които могат да направят вашия избор оптимално правилен:

1. Проучете пазара и се доверете на коректна фирма.

Потърсете информация за коректността и опита на фирмата. Проверете и отзивите на клиенти за нея.

2. Уточнете мястото, което ще засенчвате.

Трябва да сте наясно предварително на кое място и за каква площ ще избирате сенник. Съобразете се с препоръките на специалистите от фирмата, на която сте се спрели.

3. Заложете на сенници, изработени от качествени материали.

Важно е да са изработени от здрави алуминиеви профили. Интересувайте се и от качеството на плата. Трайните тъкани са импрегнирани, а някои имат и тефлоново покритие. Избирайте по-светли цветове, защото те пречупват светлината.

4. Решете каква защита очаквате от сенника.

Всички сенници защитават от атмосферни влияния, но ако търсите защита от вятър, изберете ветроупорен сенник.

5. Не подценявайте наличието на допълнителни функции.

Продуктите от висок клас могат автоматично да намират горната и долната граница на сенника, да спират при среща на препятствие и др.

Ако изберете подходящ сенник, ще направите прекарването си на открито приятно и комфортно, а за да ви служи той по-дълго, го поддържайте и съхранявайте правилно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *