Десет фактора, които да съобразим, преди да закупим лампа за растения

lampa-za-rastenia

Отглеждането на растения и на разсад става по-сложно през студения сезон поради по-кратките дни. Допълнителното осветление помага за правилното образуване на стъбла при разсада, а при останалите растения – за тяхното здравословно развитие.

Най-добрите източници за осигуряване на допълнително осветление са лампите, но не конвенционалните с нажежаема жичка, даващи само 5-6% светлина, а специалните фитолампи.

На пазара днес се предлага широка гама от източници на светлина. Новите технологии позволяват богат избор от лампи за растения, зависещ от различни фактори.

Какви растения ще се отглеждат?

Растенията имат различна вътрешна структура на листата и стъблата и за тяхното пълно развитие е необходимо да се подходи индивидуално към осветлението. Има лампи, чието предназначение е за разсад, други – за стайни цветя, трети – за оранжерии и т.н.

Какъв вид лампа ще е необходима?

Сред най-често използваните са:

●       LED лампи

Използването на LED лампа за отглеждане на растения гарантира лесно превключване в необходимия спектър, безопасност, по-малко консумация на електроенергия и дълъг експлоатационен живот до 50 хил. часа. Обикновено LED лампа за растения се използва за разсад, цветя на закрито и др.

●       Флуоресцентни лампи

Със своя ултравиолетов спектър CFL лампите влияят много добре за формиране на кореновата система, затова се предпочитат за отглеждане на разсад. Рентабилни са спрямо енергийната си ефективност и могат да се поставят близо до растенията.

●       Натриеви лампи

Използването на HPS лампи е предпочитано за оранжерии с цел увеличаване на добивите. Може да бъдат използвани и при домашни условия, ако са с ниска мощност – около 7 W.

 

Спектър

Лампите за растения са оборудване с различни светодиоди, най-често в червения и синия спектър. Синьото стимулира покълването, кореновата система и оформя силно стъбло. Най-добрите му стойности са 440-450 nm. Червеният цвят е нужен за цъфтежа и развитието на плодовете, като стойностите му трябва да бъдат 650-660 nm. Има многоспектрални и с пълен спектър лампи.

Форма

Може да избирате лампи с кръгла, линейна, квадратна и др. форма, според количеството растения и разположението на съдовете с тях.

Мощност

Зависи най-вече от площта на зоната. За первази подходяща мощност е 40-45 W/м², а при изцяло изкуствено осветление – 90-160 W/м².

Работен режим

Някои лампи имат опция за настройка на светлинния поток на диодите само за растеж или цъфтеж, а други – всички да светят едновременно. Всеки режим може да бъде настроен с различен срок, в зависимост от културата и целта.

Дистанция до растенията

Тя е до върховете на растенията и обикновено е 20-45 см. Всеки производител посочва препоръчителното разстояние в инструкциите си.

Материал

Най-издръжливите лампи са изработени от алуминий, трайна пластмаса и стомана.

Енергоефективност

Флуоресцентните лампи са енергоспестяващи, но най-малко електричество консумират LED лампите.

Цена

Търсейки информация за “лампи за растения цени”, ще забележите по-високите такива на LED лампите. Но с оглед на дългия експлоатационен живот и 3-годишната гаранция на повечето модели, те са по-добрият вариант за инвестиция.

И тъй като няма универсални фитолампи, за да получите желания резултат, съобразете избора си с отглеждания растителен вид и с онези критерии, които отговарят най-много на вашите условия и предпочитания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *