10-те най-високи планински върхове в България

За любителите на планината и хората, които обичат да правят преходи и да покоряват върхове, днес сме подготвили списък с десетте най-високи върхове в България.

10. Стражите, 2810 м – Пирин

Стражите носи името на алпийски ръб в Пирин, който започва от връх Полежан на север към връх Каймакчал. Слави се, че е с най-ясно изразените алпийски качества в Полежанския дял.

Снимка от Михаела Стоянова, източник 360mag.bg

9. Баюви дупки, 2820 м – Пирин

Баюви дупки е връх в Пирин, който е сформиран от мрамори и не е достъпен от източната страна.

Снимка: Деян Василев, източник fixstay.com

8. Каменица | Малък Полежан, 2822 м, – Пирин

Снимка на Малък Полежан: Деян Василев, източник fixstay.com

На осма позиция се класират и два върха в Пирин с височина от 2822 м.

Снимка на Връх Каменица: източник: wikipedia.org

7. Полежан, 2851 м – Пирин

Полежан е най-високият гранитен връх. Известен и с наименованието Мангър тепе (преведено от турски език мангър означава монета).

6. Иречек, 2852 м. – Рила

Връхът носи името на българския политик Константин Иречек. Той е незалесен и лавиноопасен.

 

Снимка: wikipedia.org

5. Бански Суходол, 2884 м. – Пирин

Бански суходол прави свръзка с Кутело, чрез седловината Кончето. През нея преминават само най-смелите и опитни планинари, които са сигурни във възможностите си. Причината е, че дължината на този карстов ръб е около 150м.


4. Малка Мусала, 2902 м. – Рила

Прави връзка с Мусала чрез скалният гребен Трионите. Билото продължава на север – североизток посока върховете Иречек и Дено.

Снимка: wikipedia.org

3. Кутело, 2908 м – Пирин

Връх Кутело е много добре познат на опитните планинари и по-малко известен сред хората, които не ходят редовно на поход. Разположен е в Пирин. Върхът е мраморен, но склоновете му не са скалисти, което прави изкачването му възможно.

Снимка: wikipedia.org

2. Вихрен, 2914 м.

Вихрен е с 11м. по-нисък от най-високия връх, което не му пречи да привлича повече планинари. Преди време се е наричал Елтепе, което значи „връх на бурите“. Наименованието му произлиза от факта, че там ветровете много рязко се променят. Изкачвайки Вихрен може да видите прочутото цвете еделвайс, но ви съветваме да не го откъсвате – нека тази рядкост остане в естествената си среда.

1. Мусала, 2925 м – Рила

Мусала е най-високият връх не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Името на първенеца в прввод от турски език означава „близо до Бог“ или „място за молитви“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *