10-те най-известни убийства в историята

Всеки ден в света се извършват множество убийства. Част от убийците биват разкрити, а друга част – не. Повечето убийства, техните жертви и извършители биват забравени бързо от широката общественост и от историята. Други обаче успяват да се задържат дълго време в съзнанието на хората, а някои убийци се превръщат в легенди. Всички знаем кой е Джак Изкормвача, нали?

Защо обаче някои остават в историята? Защото престъплението е толкова брутално и въздействието му така смразява кръвта, че е трудно да се отърсим от него дълго време. По-долу са някои от най-ужасяващите престъпления и техните извършители.

Момчето в кутията

През 1957г. в покрайнините на град Филаделфия е открита картонена кутия с труп на малко момче – голо и осакатено. Детето било на видима възраст между 3 и 7 години. Животът му не е бил никак лек. По тялото личали белези от недохранване и мъчения. Било покрито с малки белези, особено видими по глезените, слабините и брадичката.

Полицията на успяла да установи самоличността на момчето с обичайните средства. Затова разпратило флаери из целия град с надеждата някой да го разпознае. Това така и не се случило. И днес, повече от 60 години по-късно, това престъпление не е разкрито и името на момчето не е известно.

Черната Далия

Черната Далия или Елизабет Шорт е била амбициозна млада актриса, която искала да бъде известна повече от всичко на света. Това ѝ желание се изпълнило, но по различен начин. Тя става жертва на брутално убийство, което разтърсва Америка.

Трупът ѝ е открит в началото на 1947г. – тялото ѝ е срязано на две. Тези две части били с разстояние близо метър едно от друго. Червата ѝ били извадени, нагънати наново и вкарани обратно в нея. Липсвали части от кожата ѝ, а тялото ѝ било напълно източено от кръв. Убиецът се постарал най-много върху лицето ѝ – срязано било от ухо до ухо в брутална усмивка на смъртта.

Това престъпление също остава неразкрито и до днес.

Семейство Бордън

В ранната сутрин на 4 август 1892г. Андрю Бордън излязъл за работа и оставил вкъщи жена си Аби, дъщеря си Лизи (32-годишна учителка) и прислужницата. Когато се прибрал по-късно през деня, жена му отсъствала. „Излезе!“, казала дъщеря му. След обяда той легнал да почине на един диван, а прислужницата се отправила към своята стая, също за почивка. Върнала се обаче много бързо, когато из къщата се чули писъците на Лизи. Заварила Андрю Бордън убит, наръган 11 пъти с брадвичка и с обезобразено лице.

Потърсили майката, която „трябвало да се е прибрала вече“ и бързо я открили. Нейният труп бил на втория етаж с 19 прободни рани от същата брадвичка. Лизи бързо се превърнала в основна заподозряна. По време на делото обаче била оправдана поради липсата на достатъчно доказателства. И до днес различни теории сочат нея като убиеца на Аби и Андрю Бордън.

Сестра Чесник и Джойс Малецки

В рамките на няколко дни през ноември 1969г. телата на сестра Чесник и на Джойс Малецки са открити в Балтимор. Първият труп е открит със счупен скалп и причина за смъртта е била кръвоизлива в следствие на удара. Във втория случай Джойс е намерена завързана и удавена. Видимо не е имало връзка между двете, но според някои слухове те са свързани с училището Архиепископ Кеуф и някои обвинения в сексуален тормоз. И до днес те също остават неразрешени.

Д-р Смърт

Някои жертви са твърде много, за да послужат като заглавие. Затова използваме името на убиеца им. Д-р Харолд Шипман от Великобритания става известен в историята като д-р Смърт, който убива между 218 и 250 души. Той инжектирал жертвите си с диаморфин. От началото на практиката му през 1972г. до 2000г, когато всъщност е осъден, никой не успява да намери достатъчно доказателства срещу него.

Шестгодишната Джонбене

Всяко убийство е страшно, но най-смразяващи са като че ли тези на деца, на малки момченца и момиченца, на които животът тепърва предстои.

Джонбене била прекрасно русо момиченце, което участвало в различни конкурси за красота. И печелела.

В коледната сутрин на 1996г. семейството ѝ получава бележка с искане за откуп. Полицията започва да работи по разследване за отвличане. Оказва се, че престъплението не е такова. Само няколко часа по-късно откриват трупа на малката кралица на красотата – изнасилена и удушена. Въпреки многото заподозрени, истинският извършител така и не е разкрит.

Шарън Тейт

Шарън Тейт е известна американска актриса, съпруга на режисьора Роман Полански, която е брутално убита от семейство Менсън.

През август 1969г. Полански е извън страната за заснемане на филм, а съпругата му има гости. Чарлс Менсън, известен водач на култ, поръчва на свои следователи да влязат в къщата и да убият всички вътре по особено жесток начин. Шарън била убита последно. Откритият труп на бременната жена бил с множество прободни рани.

Извършителите били арестувани рамките на няколко месеца и били осъдени на доживотен затвор без право на помилване.

О Джей Симпсън

Надали някой от вас не е чувал за процеса срещу О Джей Симпсън за убийството на Никол Браун Симпсън (бившата съпруга на О Джей) и Роналд Голдмън (нейният приятел). Телата им са открити на 12 юни 1994г. с множество прободни рани. Никол е получила и пет прободни рани в гърлото.

Телата са открити пред дома на Никол като цялата площадка е покрита с кръвта на двамата. Въпреки че първоначално О Джей е оневинен, по-късно съдът му нарежда да заплати 33 милиона на двете семейства.

Дороти Стратън

Дороти Стратън става известна като модел на Плейбой и после като актриса в няколко холивудски филма. Медиите я харесват и я определят като една от изгряващите звезди на Холивуд. Жени се за човека, който я открива – Пол Снайдер.

По време на снимки в Ню Йорк тя започва връзка с режисьора на филма, влюбват се и Дороти иска развод от съпруга си. В началото той не реагира по никакъв начин. Но си купува пистолет и започва да се учи да стреля. Когато Дороти отива в дома му, за да уредят някои подробности по развода, Пол я застрелва в главата, а след това я изнасилва. В крайна сметка той се самоубива със същия пистолет, с който застрелва жена си.

Кити Дженовезе

Името на Кити се свързва не само с бруталното убийство, на което е жертва, но и с това, че става причина за възникването на нов термин в психологията, а именно – ефектът на страничния наблюдател.

През нощта на 13 март 1964 г. Кити се прибира към дома си след работа. Следва я кола. След като паркира тя тръгва към апартамента си и точно тогава е нападната с нож. Убиецът ѝ се казва Уинстън Моузли. Тя започва да крещи и успява да събуди всичките си съседи. Никой от тях обаче не прави нищо, за да я защити. Един мъж се провиква „Остави момичето“ и Моузли побягва. Но отново никой не прави нищо и той се връща. Пробожда я с ножа си още няколко пъти и я изнасилва. След това си тръгва.

Съседите се обаждат на полицията едва към 4 сутринта, около час след като е нападната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *