10-те най-големи лъжи в науката

През годините много научни открития спомагат за подобряване живота на хората или дават обяснение какво всъщност представлява живота ни на тази планета, как функционира Вселената и други подобни.

Истина е обаче, че има множество научни открития, които са просто измама. Особено такива, които в един или друг момент са звучали изключително скандално.

Ето няколко примера:

Йохан Берингер

Йохан Берингер е професор завеждащ катедрата по естествена история в Университета в Вюрцбург, Бавария. Той и негови студенти откриват над 2000 древни камъка в покрайнините на града. Някои от тях приличали на гущери, други на птици или паяци, а трети – на съвкупляващи се жаби. Това накарало професора да предположи, че тези камъни са всъщност вкаменелости, запазени от Потопа. Бил толкова сигурен в откритието си, че написал книга по въпроса.

Когато книгата излязла, студентите му открили и донесли още един камък, на който било изписано името на професора. Оказало се, че камъните били поставени там от негови колеги като шега с Берингер. В историята те останали като „лъжливите камъни“.

Вечният двигател или перпетуум мобиле от 1813г.

През 1813г. Чарлз Редхефер изобретява вечен двигател или т.нар. перпетуум мобиле. Това е машина, при която изходящата енергия се равнява на входящата или я превъзхожда, т.е. коефициентът на полезно действие е 100%.

Преди да бъде разкрит като измамник обаче, Редхефър успява да спечели доста пари. Измамата е разкрита от инженер на име Робърт Фултън, който открива съществуването на механизъм, който поддържа машината. Механизмът бил свързан с помещение, в което старец въртял манивела.

Живот на Луната

През 1835г. астрономът Сър Джон Хершел не само открил нови тела, които обикаляли около планетите, но и твърдял, че е открил живот на Луната и е разрешил почти всички съществуващи проблеми в математическата астрономия.

Естествено, както се оказало, последните му две „открития“ всъщност не били верни. Въпреки това, той остава в историята като човека, който открил седем от луните на Сатурн и четири от луните на Уран, както и множество приноси към фотографията и ботаниката.

Гигантът от Кардиф

Един ден през 1869г. в нечий заден двор някъде в Кардиф група работници копаят кладенец. Натъкват се на триметрово човешко тяло, което е наречено Гигантът от Кардиф.

Оказва се, че Джордж Хъл, отявлен атеист, създал гигантското човешко тяло, за да си направи шега с един свещеник, който вярвал, че Земята е била населявана от гиганти.

Човекът от Пилтдаун

През 1912г. човек на име Чарлз Доусън открил части от човешки череп, челюст на маймуна, някои древни инструменти и животински вкаменелости. Откритието е възприето като липсващата брънка от човешката еволюция, човекът от Пилтдаун, който е обикалял Земята преди повече от 500,000 години.

През 50-те години на миналия век обаче учените започват отново да изследват откритите кости и заключават, че черепът е всъщност на 50,000 години, а челюстта е на орангутан и е на не повече от няколко десетилетия. Вкаменелостите пък били оцветени, за да изглеждат по-стари. Оказало се, че Доусън сам е поставил всичко това, за да стане известен. Той обаче вече бил мъртъв и не можел да отговори на обвиненията.

Племето Тасадай

През 1971г. било открито малобройно племе на Филипините. То живеело отдалечено на остров Минданао и си служело с инструменти от каменната ера. Откритието било толкова сензационно, че било широко отразено в медиите, включително и National Geographic. Когато обаче различни учени и антрополози се опитват да проучат племето, земята им е обявена за резерват и те не са допуснати.

През 1986г., когато местният режим е свален, двама журналисти посещават мястото и установяват, че племето всъщност живее в къщи, извършва търговия и говори на диалект, който се среща в днешно време на Филипините. Самите членове на племето разказали, че са живеели в пещери и са се държали по определен начин заради натиск от страна на централната власт. Един от членовете на правителството е успял да избяга от страната, открадвайки милиони долари, събрани в защита на племето.

Шинчи Фуджимура

Фуджимура е един от водещите японски археолози. Открива множество и различни артефакти включително и най-старата керамика открита някога в Япония. През 2000г. той намира каменни парчета, за които предполага, че са направени от примитивните хора и различни дупки в земята, за които смята, че са вход към примитивни жилища. Направени са предположения, че находката е на около 600,000 години или едни от най-старите човешки жилища. Сензацията е международна.

Малко по-късно обаче в пресата излизат снимка, на които се вижда как Фуджимура копае дупки и заравя артефактите сам. Той признава деянието.

Аутопсията на извънземно

През 1947г. в Розуел Ню Мексико „се разбива“ летяща чиния. Отвътре е извадено извънземно, на което е направена аутопсия. Самата аутопсия е заснета. Или поне така се твърди. През 1995г. британец на име Рей Сантили твърди, че има записа. Получил го е от пенсиониран военен. Въпреки множеството обвинения в измама и съмненията за достоверността на записа, Сантили си признава чак 10 години по-късно, през 2006г. Според него аутопсия на извънземно наистина е направена, но неговия запис бил фалшифициран.

Нови елементи в периодичната система

През 1998г. учени от националната лаборатория Лорънс Бъркли синтезират два нови елемента – уноноктий и ливерморий посредством бомбардиране на олово с криптон. През 2000г. обаче лабораторията оттегля заявките си за откритие, тъй като не успяват да репликират постигнатото две години по-рано. П овреме на откритието то е смятано за едно от най-важните постижения в химията за последните години и в проучванията относно атомното ядро. Учените, направили откритието, са обвинени в измама с данните. Всъщност и двата елемента са синтезирани малко по-късно.

Вкаменелости от археораптор

В самия край на 20 век, през 1999г. са открити вкаменелости от археораптор, пернато животно, което се счита са липсващата брънка в еволюционната верига между съвременните птици и динозаврите. Оказва се обаче, че това са всъщност „стъкмени“ вкаменелости от различни видове – главата и горната част от тялото са били от древна птица, а опашката – от малък крилат динозавър. Не се знае на кого или какво са принадлежали долните крайници и стъпалата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *