10-те най-скъпи бижута в света

Wittelsbach-Graff Diamond

10. 201-каратов часовник на Шопард (Chopard 201-Carat Watch)

Chopard 201-Carat Watch

Този великолепен часовник е дело на Швейцарската компания за луксозни стоки Chopard. Около циферблата се открояват сърцевидните розов 15-каратов, син 12-каратов и бял 11-каратов камък. При натискане на бутон, трите цветни диамантен сърца, заобикалящи златния циферблата, се разтварят, подобно на листата на цвете при първата появата на утринното слънце, разкривайки напълно златния дисплей. С всичките си общо 201 карата диаманти, това Швейцарско бижу също показва и колко е часа. За да бъде този часовник ваш е нужно да си приготвите сумата от 25 милиона долара.

9. Хътън-Мдивани огърлица от жад (Hutton-Mdivani Jadeite Necklace)

Hutton-Mdivani Jadeite NecklaceТази прекрасна зелена огърлица е подарък от богатия бащата на Американка Барбара Хътън за първата й сватбата с Грузинският принц Алексис Мдивани. Изработката на прелестния сватбен подарък е дело на Френските Cartier. 27-те мъниста, всяко с големина над 15 милиметра, дължат зеления си цвят на редкия материал Жад, който е разновидност на скъпоценния камък нефрит. Клипсът е изработен от 18-карата жълто злато, рубини и диаманти. През 2014г. огърлицата е придобита на търг срещу сумата от  27,4 милиона долара.

 

8. Розовият диамант на Граф (Graff Pink)

Graff Pink DiamondТози камък грабва вниманието отдалеч с рядката си цветова наситеност на фантастичен интензивно-розов цвят. Със своите внушителни 24,78 карата, камъкът неслучайно бива определян като „един от най-великолепните диаманти, откривани някога“. През 2010г. в Женева, Швейцария, Великобританският бижутер и собственик на компанията за диаманти Граф брои 46 милиона долара за розовият камък, монтиран на пръстен. Така пръстенът бележи нов рекорд за най-скъпо продаденото на търг самостоятелно бижу за времето си. След покупката, Лорънс Граф взема дръзкото решение да шлифова камъка. С това успява да отстрани всички недостатъци и камъкът става 23,88 карата тъмнорозов, безупречен отвън и отвътре диамант.

 

7. Синята луна на Жозефин (Blue Moon of Josephine)

Blue Moon of Josephine

Със своите 12,03 карата, и определен като безупречно качество, редкия фантастично яркосин цвят прави камъка „Синя луна“ уникално бижу. За уникалните си качества, камъкът става обект на особено желание на търг в Женева, Швейцария, през 2015г. С продажбата си 48,4 милиона долара подобрява рекордите до момента за най-скъп за карат диамант,  правейки го най-скъпият диамант продаден на търг до момента и най-скъпият до момента диамант в света, без значение от цвят. Новият собственик е милиардерът от Хонг Конг на име Дзоузеф Лау, който купува диаманта за 7-годишната си дъщеря Жозефин, на която е кръстен камъкът в последствие – „ Синята луна на Жозефин“. Ако бъде подложен на ултравиолетова светлина, камъкът излъчва червена фосфоресценция.

 

6. Несравнимата диамантена огърлица (Incomparable diamond necklace)

Incomparable diamond necklace

В средата на тази огърлицата се намира огромното бижу от 407,48 карата безупречен жълт камък, с името „Несравним“. Диамантът е открит от играещо си наблизо дете през 1980г., след като камъкът е отхвърлен като минен отпадък, заради огромните си размери. След като сменя няколко собственика,  диамантът обикаля света по изложби, преди да достигне до Ливанската компания за диаманти и изкуство Mouawad. Тя монтира камъка на огърлица от 18 карата розово злато, обсипана с 91 на брои бели диаманти в различни форми. Общо над 200 карата бели диаманти са подредени асиметрично по златната огърлица за да се създаде напомнящата лозов лист форма, което прави цялата огърлица общо 637 карата. Ливанското творение, смятано за най-ценната огърлица на света, с ценови етикет от 55 милиона долара, е показано за пръв път на изложение за бижута и часовници в Доха, Катар през 2013г.

 

5. Синият диамант на Опенфаймер (Oppenheimer Blue)

Oppenheimer BlueТози прекрасен правоъгълен ясносин камък придобива името „Синият Опенхаймер“ от предишния си собственик – сър Филип Опенхаймер. Фамилията Опенхаймер държи Diamond trading company (DTC)  – разпространител на 35% от суровите диаманти в света и дъщерна на световноизвестната компанията за добив на диаманти De Beers – отново собственост на фамилията. Първоначално синият 14,71 карата камък е бил монтиран на поставка за пръстени Verdura „Eight Blades“, но след смъртта на Филип, пръстена става притежание на частен купувач през 1999г. Новият собственик прави леки промени по среза, полира вече 14,62-каратовия камък и го поставя на Verdura „Five Blades“ пръстен от платина с два малки бели диаманта отстрани. През 2016г. на търг в Женева, Швейцария,  подобрява предишния рекорд за най-скъпо бижу, продадено на търг до момента. Новият анонимен собственик се сдобива с диаманта, прикачен за пръстен, срещу сумата от 57 милиона долара.

 

4. Розовата звезда на CTF (CTF Pink Star)

CTF Pink StarПрез 1999г. в една от мините на диамантния гигант De Beers е намерен 132,5 карата камък. Над две години продължава полирането и резултатът е камък с името „Розова звезда“, представен публично в Монако през 2003г. Най-големият тъмнорозов диамант, със своите 59,60 карата, е над два пъти по-голям от Розовият диамант на Граф. Невероятните му размери и дадената му оценка за най-добро качество и вътрешно съвършенство са сред причините за огромния интерес към диаманта. През 2013г. в Женева, Швейцария, е спечелен на търг с рекордната оферта за 83 милиона долара, но в последствие, консорциума от купувачите, спечелили търга, се отказва. Така, оцененият на 72 милиона долара се връща в притежание на Sotheby’s до 2017г., когато е продаден на търг в Хонконг, Китай, за сумата от 71,2 милиона долара. Новият собственик на диаманта е председателя на конгломерата Chow Tai Fook Enterprises, който преименува диаманта на „Розовата звезда на CTF“ и така отбелязва 88-мата годишнина на компанията.

 

3. Диаманта Вителсбах-Граф (Wittelsbach-Graff Diamond)

Wittelsbach-Graff DiamondИсторията на този сивкаво-тъмносин диамант започва от мина в Индия. Носи се мълвата, че Крал Филип IV Испански от фамилията Хабсбург го подарява на дъщеря си Маргарита-Тереза Испанска през 1664г., но първото споменаване на камъка е 50-години по-късно във Виена. През 1772г. Мария-Амалия Хабсбург-Австрийска се бракосъчетава с Карл VII, представител на най-старият род Немски благородници – Вителсбах, взимайки диаманта със себе си. През 1745г. диамантът е окачен на рицарският Орден на Златното руно. През 1806г. ,Максимилиан I Йозеф – първия крал на Бавария, поставя диаманта на кралската си корона, където остава до 1918г. От 1931г. фамилията Вителсбах опитва да продаде диаманта, докато през 1951г. успява. Дълго време диаманта е в частни колекции, докато през 2008г. Граф се сдобива с камъка 35,56 карата за сумата от 23,4 милиона долара, рекорд за времето си. Великобританеца има планове за камъка и през 2010г. става ясно, че диамантът е получил нов срез, чрез което се достига до желания тъмносин цвят и качество на вътрешно съвършен 31,06 карата диамант. В процеса, камъкът губи над 4,45 карата и над 350 години история, според експерти. Новият „Вителсбах-Граф“ е продаден за над 80 милиона долара на Катарския Шейх Хама́д бин Хали́фа.

 

2. Пауновата брошка на Граф (Graff Peacock)

Graff PeacockПри вида на тази брошка, оформена като паун, можем лесно да разберем защо Великобританеца Лорънс Граф е известен като „краля на диамантите“. Малко над 10 сантиметровата брошка съдържа 1305 цветни диаманта, общо над 120 карата. Различни по размер бели, сини, жълти и оранжеви диаманти оформят опашката на пауна, като на върха стоят бели диаманти пресъздаващи разцъфващ цвят.  В средата на брошката се намира 20,02 карата наситено син крушовиден диамант, който е сред най-рядко срещаните, твърди компанията производител. Заобиколен от бели и цветни диаманти, този голям син камък може да се откача от брошката и да се носи отделно. Брошката е представена през 2013г. на изложение в Маастрихт, Нидерландия и е оценена на 100 милиона долара.

 

1. Димантът Надежда (Hope Diamond)

Hope DiamondНай-известният диамант в света носи името „Надежда“. Смята се, че е открит в сурова форма в Индия през 1666г. откъдето бива занесен като до Париж, Франция и продаден на Крал Луи XIV, който го кръщава „Френско синьо“. След обработка, продуктът е бил 69 карата триъгълен диамант, който царят е носел на церемонии. През 1792г., като част от Френската Революция е щурмуван кралският замък и са задигнати редица бижута и скъпоценности, сред които е „Френско синьо“. Голяма част от тях са били намерени и възвърнати, следата на камъка „Френско синьо“ изчезва. Предполага се, че е занесен в Лондон, където е бил разцепен на две части, по-голямата от които е станала диаманта, които днес познаваме под името „Надежда“.

Hope Diamond _2

През 1812г. в Лондон се появява 45,54 карата син диамант, напомнящ на „Френско синьо“ и бива закупен от Джон Франсилон. До 1902г. диамантът сменя много собственици, често като средство за покриване на дългове, докато накрая се озовава в Ню Йорк благодарение на бижутера Симон Франкел. В периода 1902г. – 1907г. в Ню Йорк се зараждат слухове и истории, разказващи за проклятието на диаманта и злините, които сполетяват всеки собственик на камъка, и през 1908 Франкел се налага да продаде камъка, за да покрие свои дългове. Диамантът стига до Френския бижутер Пиер Картие, който пък успява да го продаде на Евалин Уолш Маклийн през 1911г. След смъртта й, през 1949г. Хари Уинстън се сдобива с диаманта за кратко, след което го поверява на института за изследвания Smithsonian. Диамантът е на изложение в музей на Smithsonian, поставен в среда от бяло злато за изложбени цели. Диамантът е застрахован за 200 милиона долара, но някои експерти го оценяват на 250 милиона американски долара.

 

 

Убедени сме, че всяка една дама, прочела горните редове, бленува да притежава бижу, което е поне толкова красиво, колкото изброените по-горе. Магазини Гранат ви предлагат фини дамски сребърни бижута, които по своята елегантност, изящество и дизайн не отстъпват на световните лидери в ювелирното изкуство. Защо не разгледате онлайн магазина още сега? Цените ще Ви очароват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *