Първите 10 хижи в България

хижа Скакавица

1. „Скакавица“ – Рила – 1922 г.

хижа Скакавица

Снимка на хижа Скакавица: skakavitsa.hiji.eu

Хижа „Скакавиваца“ е първата хижа в България. Построена е през 1922 от видни членове на туристическото дружество в гр. Дупница, заедно с туристи. Разположена е в Скакавишката долина, в местността Голяма Скакавица, намираща се в Северозападна Рила. Хижата се намира в самото подножие на източния склон на връх Кабул. Издига се на 1876 м надморска височина.

Хижата представлява масивна триетажна сграда и към нея е изградена една по-малка двуетажна постройка. Общият им капацитет е 89 места и има етажни санитарни възли. Хижата е оборудвана с всичко необходимо в това число с водоснабдяване, отопляване и електричество от агрегат и ВЕЦ. Гостите на хижата може да се хранят в туристическата кухня и столова.

В близост се намира водопадът Скакавица, Седеметте рилски езера, хижите Пионерска, Иван Вазав, Седеметте езера, Рилски езера, Мальовица и Вада. На любителите на покоряването на планински върхове в близост може да се посетят Кабул и Отовишки връх.

2. „Алеко“ – Витоша – 1924 г.

хижа Алеко

Снимка на хижа Алеко: Уикипедия

Хижа Алеко е разположена във Витоша и е една от най-известните хижи в България. Изградена е от туристическо дружество „Алеко Константинов“ в периода 1922 – 1924 г., което я втората, построена хижа у нас. Надморската й височина е 1810 м. и се намира в местността Масловица.

Преустроявана е няколко пъти през годините, като най-значителното разширяване е през 1956-1961 г. Към този момент хижа Алеко може да посрещне 88 души в своята триетажна, масивна сграда. Ако се върнем назад в миналото ще установим, че е можела да приеме около 300 туристи и е разполагала с 230 легла.

Хижата е оборудвана с туристическа кухня, скиорна, голям ресторант, магазин и кафене. Разполага с отопление, водоснабдяване и електричество.

До хижата може да стигнете от кв. Драгалевци (близо 15 км.) и с лифта Симеоново-Алеко. Хижа Алеко е отправна точка за изкачването на Черни връх и връх Камен дел.

3. „Левски“ – Стара планина – 1925 г.

хижа Васил Левски

Снимка на хижа Васил Левски: Уикипедия

Хижа Васил Левски е разположена на границата между Троянска и Калоферска планина, които са част от Стара планина. Надморската и височина е 1400 м. Построена е през периода 1923-1925г. от туристи на гр. Карлово. Първоначално е кръстена на първенеца на Стара планина – Юмрукчал и през 1954 г. е прекръстена на Васил Левски. Хижата е разширявана два пъти през годините (1956 и 1965г.). Представлява масивна постройка и може да приюти от 70 туристи. Хижа Васил Левски разполага с водоснабдяване и електричество. Оборудвана е с туристическа кухня, столова, библиотека и външен санитарен възел.

4. „Мусала“ – Рила – 1925 г.

Клековата хижа

Снимка на Клековата хижа: 120years.borovets-bg.com

Хижа Мусала е разположена в близост до брега на седмото Мусаленско езеро в Рила планина. Надморската и височина е 2389 м., което я прави най-високо разположената хижа в България. В района на хижата се намират останки от няколко сгради,като най-старите датират от 1925. Най-старата хижа Мусала е представлявала дървена едноетажна сграда с мансарда и са я наричали Клековата хижа.

хижа Мусала (стара)

Снимка на хижа Мусала (стара): hotel-in-bulgaria.com

Пет години по-късно е изградена друга каменна двуетажна сграда, която изгаря в пожар през 1988 г. Тя е по-известна като „старата“.

През 1984 г. е започнал строежът на нова, по-голяма постройка, която към момента е построена и носи името новата хижа Мусала, по-известна като „хотела“. Тя представлява триетажна масивна сграда и има капацитет от 130 места.

хижа Мусала (новата)

Снимка на хижа Мусала (новата): musala-hija.com

Оборудвана е с електричество, водоснабдяване, отопляване, санитарни възли и баня. Хижа Мусала разполага с ресторант, туристическа столова, летен бюфет и ски гардероб.

5. „Чумерна“ – Стара планина – 1925 г.

Хижа Чумерна

Снимка на Хижа Чумерна: otivam.bg

Хижа Чумерна се намира на северния склон на вр.Чумерна. Тя представлява триетажна сграда с капацитет 75 места, с в стаите са разположени по 2, 3 или 4 легла с общи за цялата сграда санитарни възли и бани. Хижата има водоснабдяване и е електрифицирана, с локално парно. Оборудвана е с туристическа кухня, столова и лафка. С предварителна резервация можете да заявите приготвяне на храна.Хижа Чумерна е оборудвана със ски-гардероб, а по желание през зимния сезон можете да наемете квалифицирани планински и вело-водачи, ски-учители и ски-водачи. Пътят до хижата е асфалтов с трошено-каменна настилка и разполага с място за паркинг.

6. „Бъндерица“ – Пирин – 1926 г.

хижа Бъндерица

Снимка на хижа Бъндерица: Уикипедия

Хижа Бъндерица е разположена в Северен Пирин на левия бряг на река Бъндерица. Надморската и височина е 1810 м. Изградена е по заповед на цар Фердинанд през 1915 г, като функцията и е била да се използва за сушилня за семена от черна мура. След войната сградата е занемарена.

През 1926г. година хижата е собственост на ТД „Елтепе“ – град Банско. През 1930-1931г. година дружеството реновира и разширява хижата. През 80-те години хижата се разширява и се изгражда нова по-голяма сграда, като тогава общия капацитет на хижата става 230 легла.

Към момента Хижа Бъндерица предварителна триетажна масивна сграда с катацитет от 115 легла. Оборудвана е с собствено ел. захранване, локално отопление, външни и вътрешни санитарни възли, ресторант, бюфет, барбекю, туристическа столова.Намира се на 14 км от град Банско, до който води асфалтиран път.

7. „Безово“ – Родопи – 1926 г.

Хижа Безово

Снимка на Хижа Безово: bulgarian-mountains.com

Хижа Безово се намира Родопите и представлява масивна двуетажна постройка, която има 40 места. Хижата разполага с условия за пренощуване, но към 2017 г. не функционира, понеже има нужда от ремонт на повечето стаи и няма постоянен хижар. Оборудвана е с кухня и столова и се отоплява с печки на твърдо гориво.

8. „Фонфон“ – Витоша – 1926 г.

Хижа Фонфон

Една от последните фотографии на хижа Фонфон, 1963. © planinar.org

В началото хижа Фонфон е представлявала малката сграда, която с осигурявала подслон, но с течение на времето се оказала прекалено тясна за всички. Хижата е ремонтирана няколко пъти през 30-те и 40-те. Разширена е до голяма внишутелна сграда изработена от камък и дърво и готова да посрещне десетки планинари.

Хижа Фонфон оцелява до 60-те, когато е опожарена от огромен пожар. Старата хижа вече съществува под името Панчо Томов (до пътеката от Златните мостове за х. Еделвайс), а срещу нея са развалините на изгорялата голяма хижа Фонфон. Към момента хижата е временно затворена.

9. „Здравец“ – Родопи – 1927 г.

Хижа Здравец

Снимка на Хижа Здравец: Уикипедия

Хижа Здравец се намира в м.Овчарски поляни, Родопи. Хижата представлява масивна триетажна постройка, разполагаща 80 места. Хижата е водоснабдена, електрифицирана и се отоплява с печки на твърдо гориво. Оборудвана е с туристическа кухня, столова, библиотека, учебен кабинет, ски гардероб, ски писта с влек и парко места. До хижата се стига по асфалтиран път.

10. „Славей“ – Голо бърдо – 1927 г.

Хижа Славей

Снимка на Хижа Славей: tourism-bg.net

Хижа Славей се намира в местността Ранчово градище и представлява масивна двуетажна сграда. Надморската и височина е 1100 м. Хижата разполага с 40 легла, водоснабдяване, електричество и се отоплява на твърдо гориво и печки на ток. Оборудвана е с туристическа кухня и столова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *