10-те най-важни инструменти за всеки майстор

важни-инструменти

Куфарчето на майстора е извор на вдъхновение за тези, които обичат да създават и да поправят с ръцете си. Инструментите, които се намират вътре, буквално и преносно променят средата около нас и са отговорни за това битът ни да бъде по-комфортен.

Кои обаче са 10-те инструмента, които всеки майстор трябва да притежава?

Бормашина

Абсолютно задължителна за всеки ремонт или реконструкция. Бормашините се използват преди всичко за пробиване на отвори в различни повърхности като бетон, дърво, метал и т.н. Тези уреди обаче също така влизат в употреба и при завиване и развиване на винтове. Когато се постави и съответната приставка, с бормашина може да се разбърква бетон или боя.

На пазара има и разновидности на този уред – обикновени и ударни бормашини, перфоратори и къртачи. Последните два уреда са в “тежката категория” – перфораторът е “таранът” на ремонта, който пробива дебели и твърди стени, а къртачът, както и името подсказва, служи за премахване на материал, като се използва както в бита, така и във външни условия.

Винтоверт

Верен помощник при разнообразни монтажни дейности, винтовертът задължително присъства в инструментариума на сръчния майстор. С помощта на този уред се поставят (или отстраняват) винтове, видии, дюбели и т.н. В последно време все по-предпочитани са акумулаторните винтоверти заради свободата на действие при липсата на кабели и заради възможността да се използват практически навсякъде.

Ъглошлайф

Като стана дума за инструмент, предназначен за отстраняване на материал от повърхности, всъщност това е класическото предназначение на ъглошлайфа. Освен да заглажда ъглите, уредът, наричан още гриндер/грайндър, се използва и за рязане на материали като дърво и метал например. Освен това шлайфът, както подсказва тази част от името, влиза в употреба при шкурковане, шлифоване и заглаждане на повърхности.

Трион

Пробиване и рязане – това са двете основни “деструктивни” дейности в работата на майстора. И за двете може да бъде използван трион, въпреки че основната му функция все пак е свързана с втората дейност. Традиционната ръчна резачка с назъбено острие не е излязла от употреба, но все по-често бива успешно заменена от електрическите варианти – прободен или саблен трион.

Мултифункционален инструмент

Всички изброени дотук уреди могат да се поберат в едно куфарче, ако става дума за мултифункционален инструмент. При него само със смяна на приставките и консумативите се променя и функцията, която извършва. Универсалните уреди могат също да пробиват, режат, завиват, развиват и шлифоват, макар и в по-малки мащаби.

Отвертки и ключове

Нито един майстор не може без тях. Присъствието на комплект отвертки и комплект ключове с различни размери (а за ключовете – и форми) е задължително в куфарчето. В днешно време майсторите все по-често разчитат на електрически отвертки, които спестяват усилие и в някои ситуации се явяват алтернатива на винтоверта.

Клещи

Няма как да отсъстват от инструментариума на майстора. Клещите стягат и завиват, но също така могат и да режат. Тяхна алтернатива при последната дейност са ножиците, като електрическите варианти са особено полезни при работа с метал или при поддръжка на градината (като естествено за двете цели се използват различни модели).

Нивелир

Това е уредът, с който измерваме дали подът или стената са равни. Неизменно влиза в употреба при строителни и монтажни дейности. По-модерната версия, използвана от професионалистите, е лазер, които измерва с точност до милиметри правите линии.

Поялник

Спояването и съединяването на метални елементи и проводници се извършва с този инструмент. Поялникът може да бъде с прав или заострен връх, като двата варианта са приложими в различни ситуации.

Чук

Когато се говори за човек, който не е известен с това да върши работа с ръцете си, нерядко се споменава фразата: “Не е забил един пирон през живота си”. Майсторът е забил много пирони, а колкото и да се развиха технологиите, винаги е задължително под ръка да има и един чук.

Може ли всъщност всичко това да се побере в едно куфарче? Едва ли, особено ако бормашината и ъглошлайфът са от по-масивните модели. Но всички изброени уреди имат своята неизменна роля в ежедневието на майстора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *