10 от най-известните престъпници

Най-известните престъпници на всички времена витаят в нашето съзнание дълго време след като са извършили престъпленията си. Заловени или не, ние ги обезсмъртяваме чрез колективната ни памет, чрез филми и книги. Прословутите престъпници, които ви представяме са банкови обирджии, гангстери, серийни убийци.

Тед Качински

Тед Качински е приет в Харвард на 16 годишна възраст с един от най-високите коефициенти на интелигентност. За съжаление той не става известен с високи научни постижения, а с бомбените атентати, на които е автор. Той вярвал, че индустриализацията и технологиите са виновни за всички проблеми на човешката раса. Изпраща писма-бомби на различни корпорации, университетски преподаватели и всички, които счита, че създават проблеми. Залавянето му е една от най-скъпите операции, ръководени от ФБР.

Чарлс Менсън

Чарлс Менсън е един от най-известните престъпници на всички времена. Менсън е ръководител на култ, който успява да увлече огромни маси от хора по време на хипи движението. Той е виновен за убийството на бременната Шарън Тейт (съпругата на Роман Полански) и нейните приятели в опит за разпалване на расова война. По думите му получавал съобщения между песните на Бийтълс.

Ал Капоне

Кой не е чувал за известния гангстер от 20-те години, който влиза в затвора не за извършените от него престъпления, а за укрити данъци. Неговата империя се занимава с множество престъпни дейности като проституция и хазарт. Името му се свързва и с кърваво клане на членове на съперническа банда на Свети Валентин 1929г.

Джон Уейн Гейси

Не случайно за много хора клоунът е нещо страшно вместо да предизвиква усмивка. Спомняте ли си чудовището То от книгата на Стивън Кинг? И то се обличаше като клоун. А Гейси е бил известен като клоунът Пого и е един от най-известните серийни убийци. Костюмът му осигурява достъп до множество събития, а оттам и до деца. В рамките на 6 години, между 1972 и 1978г., то убива 33 млади момичета. Осъден е на смърт, а екзекуцията е извършена през 1994г.

Джеси Джеймс

Един от най-известните банкови обирджии на всички времена. Някои смятат Джеси за съвременен Робин Худ, който взима от богатите и дава на бедните. Всъщност обаче е бил просто престъпник, който, заедно с бандата си, обира банки и влакове из целия Среден Запад. Образът му обаче носи някакъв романтизъм, който е увековечен в различни книги и филми.

Пабло Ескобар

Пабло Ескобар е известен като Кралят на кокаина. Той е един от най-известните престъпници на всички времена. Търгува с дрога и успява да натрупа над два милиарда долара. Картелът, който ръководи се слави с насилственото управление, което налага. Убива всички, които се изпречат на пътя му – полицаи и деца включително. За времето на своето управление той почти няма конкуренция.

Джим Джоунс

Името му може и нищо да не ви говори на пръв прочит. Но няма как да не сте чували за най-известното масово самоубийство.

Джоунс създава Пийпълс Темпъл или Джоунстаун, който никой не може да напуска. Параноичният Джим го управлява с твърда ръка и оттам трудно може да изтече информация. При опит за проверка на място от конгресмен от Калифорния, последният бива убит още на летището. Малко след това целият култ извършва масово самоубийство с цианид – всички 909 души.

Джефри Дамер

Един от най-ужасяващите убийци в историята. Когато полицаите нахлуват в апартамента му в Милуоки намират различни части от човешки тела на различни места – отрязани глави в хладилника и човешки торс във фризера. Според някои теории той се е опитвал да консервира телата на жертвите си, а според други може да е правил експерименти като тези на Франкенщайн. Каквито и да са били истинските му мотиви, Дамер определено е един от най-ужасяващите престъпници.

Джак Изкормвача

Не може да говорим за известни престъпници и да пропуснем един от известните серийни убийци на всички времена – Джак Изкормвача.

И до ден днешен се разпространяват различни теории за неговата самоличност, но е факт, че никой не знае кой е бил той. Приписват му се 11 убийства в Уайтчапел, но може да са много повече или пък по-малко. Почеркът му включва дълбок разрез на гърлото, обезобразяване на гениталиите и отстраняване на вътрешните женски органи, както и множество лицеви обезобразявания. Най-известните му жертви са пет – Мери Ан Никълс, Ани Чапмън, Елизабет Страйд, Катрин Едоус и Мери Джейн Кели, убити между август и ноември 1888 г.

Андрей Чикатило

Няма как да пропуснем и Чикатило или изкормвача от Ростов, който се смята за виновен за изнасилването и убийството на поне 52 жени и деца между 1972 и 1990г. Заловен и осъден на смърт, екзекуцията му е изпълнена през 1994г.

Дълги години работи като учител, но често сменя местоработата си поради оплаквания за сексуални посегателства към момичета и момчета. Женен с две деца, той не се е отличавал с нещо. Дори бива арестуван веднъж през 80-те години, но полицията не успява да го задържи. Той е един от най-ужасяващите и най-дълго задържали се в „професията“ серийни убийци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *