Топ 10 най-добри филми по действителен случай

top-10-movies

От „Сред дивата природа“ до „Игра на кодове“ някои от най-добрите Холивудски филми са вдъхновени от истински събития и лични истории на трагедии, трудности и успех.

В тази статия ще говорим за филми базирани на истински истории, които увековечават реални събития, спомени и личности.

Игра на кодове / The Imitation Game (2014)

Филмът разказва невероятната история на математикът и компютърен специалист Алън Тюринг, който през годините на Втората световна война опитва да създаде машина, която да разбие криптираните съобщения на нацистите и по този начин да помогне на Великобритания да спечели войната.

Тюринг е гений, но изключително труден за работа в екип, тъй като смята колегите си за по-низши от него. Въпреки това той трябва да преодолее математическите и социални трудности, ако иска да успее.

 

300 (2006)

Филмът разказва истинската история на спартанския цар Леонидас и неговите 300 мъже, които се бият с голямата персийска армия в Битката на Термопилите, състояла се между Гърция и Персия(днешен Иран) през 480г преди Христа.

Филмът комбинира изключителни сцени в комбинация със страхотно актьорство и сякаш съживява историята.

 

Сред дивата природа / Into the Wild (2007)

Сред дивата природае филм, създаден по романа на Джон Кракауер, разказващ историята на 23-годишния Кристофър Маккендлес, мечтаещ да живее независимо сред природата.

Въпреки, че Кристофър е сред най-добрите студенти и спортисти на випуска той се разделя с всичките си материални принадлежности, дарява спестените си $24,000 и се впуска в приключение към Аляска да следва мечтата си.

 

Бягство от Алкатраз / Escape From Alkatraz (1979)

Алкатраз, построен на остров в залива на Сан Франциско е бил затвора с най-висока сигурност за времето си. Вярвано е, че е невъзможно да се избяга от него, докато трима смели мъже правят успешен опит за бягство през 1962г.

Все още се спори за успеха на това начинание, но този увлекателен разказ е страхотно изследване на фактите и фантазиите.

 

Апокалипсис сега / Apocalypse Now (1979)

Сценарият на „Апокалипсис сега“ е написан от Джон Милиус и Франсис Форд и е интерпретация на романа „Сърце на мрака“.

Историята се развива по време на войната във Виетнам. Разказва се за Капитан Уилард – специален агент, изпратен в Камбоджа да убие полковник Уолтър Кърц, който се е провъзгласил за бог сред местно племе и се смята, че е луд.

Филмът се смята за един от най-добрите филми за всички времена и със сигурност заслужава мястото си сред нашата класация на топ 10 най-добри филми по действителен случай.

 

Списъкът на Шиндлер / Schindler’s List (1993)

Този филм разказва историята на Оскар Шиндлер – нацистки бизнесмен, който по време на Втората световна война спасява над 1000 полски евреи от Холокоста.

Филмът е режисиран от Стивън Спилбърг и актьорския състав включва актьорите Лиъм Нийсън, Ралф Файнс и Бен Кингсли.

 

Хвани ме, ако можеш / Catch Me If You Can (2002)

Сюжетът е базиран на живота на Франк Абагнейл – експерт в фалшификацията и маскировката.

Младият Абагнейл успява да открадне милиони долари преструвайки се на самолетен пилот, доктор и прокурор, още преди да навърши деветнайстия си рожден ден. Причината – да събере разделените си родители, като им помогне с финансите.

Филмът комбинира комични сцени, екшън и страхотна актьорска игра.

 

Красив ум / A Beautiful Mind (2001)

Красив ум“, който разказва историята на математическия гений Джон Наш е доказателство, че съществува тънка граница между гениалността и лудостта.

Зрителите поглеждат отблизо живота на изключително талантливия човек, който същевременно е тежко обременен – Наш има шизофрения, което влияе силно на неговия личен живот, отношения със семейство и приятели, както и на неговата работа.

 

Американски снайперист / American Sniper (2014)

В тази драма от Клинт Истууд се проследява животът на Крис Кайл – считан за най-смъртоносния снайперист на Военноморските тюлени, чиято точност спасява безброй животи и го превръща в легенда по време на войната в Ирак.

След уволняването си от армията Крис се бори да избяга от натрапчивата сянка на убийства и война и изпитва трудност да възстанови отношенията си със своята жена и деца.

 

Пианистът / The Pianist (2002)

Пианистът”, режисиран от Роман Полански, е филм за полският пианист от еврейски произход Владислав Шпилман, който се опитва да оцелее в разрушаването на Варшавското гето през Втората световна война.

Филмът печели три награди Оскар, както и други значителни отличия.

 

Това бяха филмите, които подбрахме за вас. Ако знаете друг филм по действителен случай, който смятате, че трябва да се добави в тази класация може да ни го изпратите като коментар под публикацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *