Десет фактора, които трябва да съобразим, преди да си закупим луксозна къща в София

unlimited-luxury-estates

Покрай кризата с коронавируса търсенето на имоти тип къщи от луксозния сегмент в столицата бележи значителен интерес. Търсенето между много и различни оферти за луксозни къщи в София може да се окаже трудно за купувачите. Ето защо тук решихме да обобщим 10-те най-важни фактора, които да имате предвид при покупката на луксозна къща в столицата.

Локацията

От локацията на имота пряко се влияят и останалите фактори, на които обръщаме внимание. От това къде се намира къщата зависи и цената ѝ. Ако вземем за пример луксозна къща в Драгалевци и къща в Бояна, които са с приблизително еднаква площ, ще са на различни цени именно поради локацията си.

Отдалеченост от работното място

Другият ключов фактор при покупката на ново жилище остава близостта до работното място. Ако разполагате с личен автомобил и разстоянието не ви притеснява, бихте могли да купите къща в Симеоново, нищо че работите в центъра на столицата например. Разбира се, следва да съобразите разходите за транспорт и времето за пътуване.

Близост до учебни заведения

Наличието на детски градини или училище в квартала са също често определящи за покупката на къща в София. Дори двойки, които все още нямат деца, ориентират търсенето си към квартали с наличие на учебни заведения, планирайки бъдещето си.

Транспортна инфраструктура

Наличието на добра инфраструктура също е често извеждан фактор при търсене на имоти в столицата. Цените на редица луксозни къщи просто падат поради липсата на транспортна инфраструктура и безпроблемна връзка на живущите с централните части на града, болнични заведения и т.н.

Разположение на жилището

Като при всеки друг тип имоти и при къщите е важно купувачите да предвидят разположението, наред с това каква гледка се открива – вътрешен двор, Витоша, улица и т.н. Ако търсите имот с инвестиционна цел, като например луксозна къща за гости, имот с с гледка към Витоша е добър ориентир.

Цена

За да бъдете сигурни, че цената, която ви се предлага за даден имот, е адекватна, добре е да проверите предложенията на няколко агенции за имоти с оферти в района. В София има множество оферти за луксозни къщи за продажба, предлагани от различни агенции, което предполага и динамика в цените.

Градски транспорт

Както инфраструктурата, така и добрата организация на градския транспорт има значение при покупката на къща в София. Макар че все повече семейства имат личен автомобил, общественият транспорт остава ключова опция в столицата.

Достъп до пешеходни зони

Все повече млади семейства търся локации в близост до Витоша, която може да предложи пешеходни разходки на въздух, далеч от замърсената градска среда.

Съседите

Дори всички други фактори да са налице, когато съседите са проблемни, спокойният семеен живот може да бъде помрачен. И ако ползвате луксозна къща под наем, можете да напуснете след установяване на подобен проблем, то при вече направена покупка нещата стоят различно.

Данъци и такси

Наличието на имот неминуемо е свързано с плащането на различни видове данъци и такси. При покупка на имот в даден район на София, запознайте се предварително какви са те и дали ви устройват, предвид предназначението на имота, който купувате – за постоянно живеене, даване под наем, туристически цели и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *