10 от най-значимите личности на 20-и век

личности

Десетки са личностите, дали тласък на развитието на съвременното общество благодарение на своите открития и постижения в различни области. Предлагаме ви да си припомните десетима от тях.

Алберт Айнщайн /1879 – 1955/

Немският физик и философ е смятан за един от най-известните учени за всички времена. Той често е определян за баща на съвременната физика заради изключителния принос към науката. Айнщайн е отличен с Нобелова награда през 1921 година за Закона за фотоелектричния ефект, който открива, изхождайки от установения от Хайнрих Херц ефект.  Именно неговият закон е в основата на квантовата физика.

Братя Райт

Братята Орвил и Уилбър от САЩ остават в историята като създателите на първия моторен летателен апарат. Техните изпитания във въздуха тласкат развитието на авиацията напред.  След няколко години тестови полети с аероплан „Флайер I“ двамата получават патент за изобретението си през 1906 година.

Майка Тереза /1910 – 1997/

Католическата монахиня от албански произход посвещава живота си в помощ на бедните и болните хора в Индия. Истинското ù име е Анеза Гондже Бояджиу, канонизирана е за светица през 2016 година.

Мартин Лутър Кинг /1929 – 1968/

Мартин Лутър Кинг младши е известен духовник и общественик от САЩ, борец за равноправие. Той е един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир през 1964 г., когато е на 35 години. Отличен е за целенасочената си дейност като пастор за премахване на расовата дискриминация и наложената в САЩ сегрегация чрез ненасилствени средства.

Бил Гейтс /роден 1955 г./

Гейтс е програмист и филантроп от САЩ, един от най-богатите и влиятелните хора в днешно време. Той е един от основателите на компания „Microsoft“, когато е едва на 19 години. Със своята страст към програмирането той допринася за развитието на съвременните компютърни технологии.

Ърнест Хемингуей /1899 – 1961/

Един от най-известните писатели от САЩ, носител е на Нобелова награда за литература.

Пабло Пикасо /1881 – 1973/

Испанският художник и скулптор е сред провокаторите в изкуството на 20-и век. Той е един от основателите на стила кубизъм.

Салвадор Дали /1904-1989/

Отново испанец, художник, ексцентрик. Оставя значимо наследство в областта на изобразителното изкуство, верен на сюрреализма.

Елвис Пресли /1935 – 1977/

Елвис е певец и актьор от САЩ, известен като Крал на рокендрола. Той е смятан за една от най-значимите личности в световната поп култура на 20-и век.

Джон Ленън /1940-1980/

Отново певец, но и текстописец, общественик, художник – всестранен талант от Англия. Той е двигател на промяна в поп културата през 20-и век заради философията си за любов и мир. Той е водещата фигура в група „Бийтълс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *