10 спортиста, променили хода на историята на спорта

1. Жан-Марк Босман

Jean-Marc Bosman
Футболът отдавна не е само спорт. А голяма заслуга за това има един човек, бивш футболист, живеещ доста далеч от съвременните футболни неволи. Жан-Марк Босман става една от причините за приемането на т. нар. „правило Босман“. След неговото приемане, футболните клубове нямат право да искат трансферна сума за играчи, на които им изтича професионалният контракт.

2. Мохамед Али

Mohhamed Ali
Toe e eдна от причините боксът да се превърне в толкова популярен и доста комерсиален спорт. Истинското име на чернокожия спортист е Касиус Клей. Той е не само олимпийски шампион и първенец в тежка категория на професионалния ринг, но и инициатор за утвърждаването на чернокожите спортисти и обикновени хора, както в американското общество от 60-те години на 20 в., така и в световен мащаб.

3. Юсеин Болт

Usain Bolt
„Мълнията“ е еталон за спортист и умел бизнесмен. След неговите рекорди на спринтовите дисциплини в бягането, може би, леката атлетика няма да бъде същата. Той е носител на умопомрачаващия рекорд в дисциплината 100 м., който е 9.58сек. Заради неговите постижения и начин на бягане, международните състезания с негово участие се превръщат в шоу.

4. Джеф Хърст

Geoff_Hurst
Годината е 1966 г., а мястото е легендарно за всички хора, обичащи футбола. Първенството на света се провежда в родината на тази велика игра. На финала се срещат два непримирими съперници, белязали историята на футбола с много драматизъм. Но през 1966 г. именно на мача между англичаните и германците един гол става причина за полемика, която не спира повече от половин век. Голът на Джеф Хърст в 101 минута на мача става причина тогавашният канцлер на Германия да определи финалът на първенството в Англия, като „обирът на века“. Голът дава на англичаните първата и единствена досега Световна купа.

5. Лионел Меси

Lionel Messi
Меси е, може би, най-добрият футболист, който се е раждал на планетата. Неговите умения, съчетани с майсторството на клубния му отбор, стават причина запалянковците да обявят футболния клуб Барселона за най-велик, в цялата история на спорта.

6. Майкъл Джордан

Michael Jordan

За най-добър тим в баскетбола може да се определи Чикаго Булс, с участието на Майкъл Джордан. „Въздушният“ Джордан е доказателство, че в подобни спортове не е задължително да си надарен с изключителна височина, след като можеш да заложиш на техниката и финеса.

7. Емил Костадинов

Emil Kostadinov

Един пас, един удар, една секунда. В това се състои знаменитият гол на Емил Костадинов в последната минута на мача срещу Франция през 1993 г. Една секунда делеше България от отпадане в груповата фаза на квалификациите за Световно първенство. Едва ли светът е очаквал това, което щеше да се случи с българите през 1994 г. в САЩ.

8. Пийт Сампрас

Pete Sampras

Той е определян за един от най-великите тенисисти в историята на тази игра. Той държи все още рекорда за най-много дни, прекарани на върха на световната класация – цели 286 седмици.

9. Михаел Шумахер

Jan Ingemar Stenmark

Определят Михаел Шумахер, като най-добрия автомобилен състезател в историята на рали състезанията. Заради неговите умения и начин на шофиране, спортните клубове, в които се е състезавал във Формула 1, променят голяма част от настройките на своите болиди. Той е една от причините да се правят радикални промени на начина, по който изглеждат и се движат състезателните коли.

10. Ян Ингемар Стенмарк

Jan Ingemar Stenmark

Без Ян Ингемар Стенмарк ски спусканията нямаше да бъдат същите. Шведският състезател е известен със своето красиво, но същевременно и агресивно, каране на ските и държи рекорда във вечната ранглиста за най-много успехи на снежните писти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *