10 факта за имплантите

Имплант на Грийнфийлд

Зъбните импланти са познати на човека отдавна. А колкото до разнообразието от материали, използвани през различните етапи от историята на човечеството, то е наистина невероятно.

Избрахме да ви представим 10 важни и интересни факта, които всеки, който има намерението да се възползва от клиника за зъбни импланти софия, е добре да знае.

Науката имплантология

Науката имплантология е възникнала още в древността, а днес, благодарение на модерните технологии, тя може да предложи невероятни решения, които да възвърнат отново комфорта и здравето всички, които се нуждаят от импланти за зъби.

Любопитни археологически находки

При археологически находки учените са се натъквали на много любопитни факти – открити са черепи, в чиято долна челюст са останали непокътнати от времето вложки от аметист или кварц, които напълно успешно са успявали да заместят липсата на зъби на своя собственик.

Зъбното имплантиране – от древността до днес

Научните изследователи са открили, че още по времето на Инките са се използвали успешно древни образци на импланти зъби – обработени мидени черупки, които отлично са замествали загубата на един или няколко зъба.

Що се отнася до по-съвременните опити за поставяне на импланти, вероятно ще ви е любопитно да научите, че в Европа те са започнали в периода след поражението на Наполеон. Тогава обаче хората са използвали метода на трасплантация – тоест, бедните са продавали свои здрави зъби на богатите. Неслучайно периодът на този бум съвпада с разгрома на наполеоновата армия – тогава са били отнети много животи и зъбите на мъртвите войници са се разпродавали в големи количества. В историята тези своеобразни дентални импланти са останали с прозвището „зъби Ватерло“.

Експерименти с различни коронки и щифтове

Това се случва през XIX век, когато са се провеждали най-различни експерименти и са се изпробвали различни коронки. През 1887 г. д-р Харис създава първия истински имплант, който представлява платинен щифт с керамична корона.

Създаването на първия истински имплант

Целият XIX век в историята на имплантацията е белязан от експерименти с различни коронки и щифтове. Вече споменахме, че през 1887 г. д-р Харис създава първия истински имплант, който представлява платинен щифт с керамична корона. В същото време д-р Знаменски прави своя революционен доклад „Имплантиране на изкуствени зъби“, в който за първи път се развива тезата за целесъобразността на имплантирането на зъбни импланти не просто в зъбната кухина, а директно в костта.

Първите опити – импланти, изработени от каучук, стъкло и порцелан

Лекарят е провел редица опити с кучета, поставяйки им импланти, изработени от каучук, стъкло и порцелан. След това е започнало още по-активно търсене на трайни инертни материали, които да отговарят едновременно на всички най-важни условия – да не могат да се откъснат, да не предизвикат реакция на имунната система и да са биологично съвместими с човешката кост.

Създаването на първия винтов имплант на зъб

Изследването на различните форми на зъбни импланти изживява своя бум през XX век. Един от най-ранните успешни импланти е имплантационната система „Грийнфийлд“ от 1913 г. (известна също като кошницата на Грийнфийлд). Имплантатът на Грийнфийлд – иридиоплатинен имплант, прикрепен към златна коронка, е първото доказателство за остеоинтегриран имплант, който се задържа няколко години. По-късно, през 1963-та година, д-р Линков създава винтов имплант, като за да подобри неговото захващане, прави дупка в долната третина на винта. Следващата година е създаден имплант, който е оборудван с „шипове“, пробиващи костта на долната челюст – така нареченият трансманбидуларен имплант.

Импланти зъби – защо имаме нужда от тях

Благодарение на зъбните импланти, можем да подменим всеки един зъб и така да си гарантираме пълно възстановяване на дъвкателната функция. Тя е от съществено значение за цялостното ни здраве, защото недобре сдъвканата храна вреди на стомаха, а и пречи на пълното усвояване на хранителните вещества.

Цени на зъбни импланти

Те, разбира се, варират в широки граници, според вида и използваните материали. Хубавото е, че всеки може сам да избере точно какъв тип импланти иска да му бъдат поставени, като решението е най-добре да се вземе след консултация със стоматолог, например в клиника за зъбни импланти в София.

Как трябва да се грижим за новопоставените зъбни импланти

Необходимо е да се спазва добра орална хигиена, както и можете да се възползвате от съвременните антимикробни и противовъзпалителни средства, за да си гарантирате, че няма да възникнат здравни усложнения. В специализираните клиники за зъбни импланти в София ще получите още по-подробна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *