Топ 10 митични същества

1. Русалка

Rysalka

Русалката е неземно красива жена с опашка вместо крака, която примамва моряците с омайните си песни. Първите предания за русалките са от 1000 г. пр. Хр. и идват от Близкия Изток. Свързват се с богиня на име Атаргатис, която обикнала най-обикновен овчар и го погубила по невнимание. От разкаяние тя се хвърля в езеро, но поради божествената си природа не умира, а се превръща в полужена-полуриба.

2. Кентавър

Получовек-полукон. Това митично същество символизира силата на природните стихии и се отличава с буен, груб и опасен нрав. Най-известните кентаври са приятелите на Херкулес Фол и Хирон.

3. Горгона Медуза

Правилното название на това величествено митично създание е Горгона Медуса и от гръцки името й означава „защитничка“. Това е морско чудовище, символизиращо жена, която вместо коси има змии на главата си. Характерно за Медуза е, че тя е единствената смъртна сред Горгоните и само един неин поглед може да вкамени всичко, което зърне. При смъртта й, от нейната кръв се ражда Пегас – митичен крилат кон в гръцката митология.

4. Атлас

Той е древногръцки титан, брат на Прометей. Атлас се характеризира с невиждана сила, точно затова на него се пада нелеката задача да придържа с рамене небето. Това явно е непосилно бреме, дори и за митично същество като него, затова помолил Херкулес да го отмени за известно време. В последствие не искал да поеме отново тежестта. Наложило се Херкулес да си послужи с измама, за да се отърве от тежестта на небето.

5. Трол

Трoлът е митично създание от скандинавските предания, което се отличава отвратителен външен вид и доста неприятен, враждебен характер. На всичкото отгоре обича да похапва камъни и… хора.

6. Елф

Елфите са противоположност на троловите – красиви приказни герои, които обитават горите и се характеризират с множество магически способности.

feq7. Фея

Феите са непостоянни, божествено красиви същества от женски пол, които правят добрини и чудеса. Самата дума „фея“ е с латински корени и означава „съдба“, „магия“.

 

8. Еднорог

Еднорогът е бял кон със златист рог на челото, който носи щастие, притежава магически свойства и лети. Може да определя дали във водата има отрова и да я пречиства.

9. Дракон

Едно от най-величествените митични същества. Подобно на влечуго, дракона лети с криле на птица или прилеп и бълва огън от устата си. Съществуват предания, според които люспите му предпазват от магии.

drakon

10.Птица Феникс

Красива птица, която според гърците, живее в Арабския край прохладен извор. Способна е да се възроди от собствената си  пепел и именно поради това символизира нестихващата вяра в любовта, възраждането и пречистването на душата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *