10-те най-бедни държави в света

бедност

Незавидният Топ 10 на държавите с най-слабо развита икономика и изразена бедност на населението за последната година се оформя изцяло от африкански страни. Тя е представена от Global Finance Magazine, като се базира на данни на Международния валутен фонд.

Впечатление прави, че в повечето от тези страни има авторитарни режими и много високи нива на корупцията. В тях няма свобода на печата и липсва надеждна съдебна система. Всички тези фактори заедно с липсата на прозрачност в управлението, слаби финансови институции и лоша инфраструктура водят до отблъскване на инвестиции, въпреки богатството на минерални ресурси.

Класацията е разработена въз основа на Брутния вътрешен продукт (БВП) във всяка от страните, коригиран с коефициента Паритет на покупателната способност, за да даде по-реалистична представа за покупателните възможности на глава от населението. Чрез него се преодоляват разликите между реалните разходи и темповете на инфлация през годината. Всички стойности са приравнени в щатски долари.

На първо място в класацията се намира Централноафриканска република /ЦАР/, в която средният годишен доход на гражданите е 656 щатски долара. Въпреки че тази сума е изключително недостатъчна за осигуряване на добри условия за живот, тя е с 20 долара повече спрямо предходната 2015 година.

Сред най-бедните десет трябва да се спомене и тази страна, която има най-голям напредък за една година. Това е Малави, където след връщането на демократичното управление средният Брутен вътрешен продукт на глава от населението нараства от 300 щатски долара до 1139 щатски долара.

Най-бедните страни в света за 2016:

  1. Централноафриканска република – БВП от 656 долара;
  2. Демократична република Конго – БВП от 784 долара;
  3. Бурунди – БВП от 818 долара;
  4. Либерия – БВП от 882 долара;
  5. Нигер – БВП от 1113 долара;
  6. Малави – БВП от 1139 долара;
  7. Мозамбик – БВП от 1228 долара;
  8. Гвинея – БВП от 1271 долара;
  9. Еритрея – БВП от 1321 долара;
  10. Мадагаскар – БВП от 1504 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *