10 значими открития на 20-и век

открития

20-и век е столетие на множество открития и бележите личности, които играят значима роля в развитието на науката, изкуствата и технологиите. Предлагаме ви 10 от значимите открития, без които животът днес не би бил същият.

Електрическата прахосмукачка е измислена от английския изобретател Хюберт Бут. Той патентова изобретението си през 1901 година.

Алберт Айнщайн предлага Теория на относителността, с която обяснява физическите явления и гравитационните взаимодействия. Въвежда уравнението E=mc² през 1905 г. като частна теория на относителността /E е енергията, m – масата, а c – скоростта на светлината/. През 1916 г. я разширява до Обща теория на относителността.

През 1908 година в медицината е въведена ранна диагностика на туберкулоза от френския лекар Шарл Манту. Днес тя носи неговото име – проба Манту.

Измислен е уред за измерване на радиация – Гайгеров брояч. Това става през 1908 година, от физика Ханс Гайгер.

Първият телекс е конструиран през 1914 година от Едуард Клайншмид, американец с немски произход. Телексът е пуснат в производство през 1931 г., като позволява бърза връзка между абонатите на телеграфната мрежа, които имат уникални номера.

Първият телевизионен приемник става факт през 1926 година в Шотладния. Това се случва, след като през 1925 година учени успяват да предадат по електрически проводник силует на движещ се макет на вятърна мелница.

Открит е първият антибиотик – пеницилин. Заслугата е на шотландския микробиолог Александър Флеминг, годината – 1928. След извършени наблюдения, той прави извод, че мухълът съдържа вещество, което потиска растежа на бактериите и разтваря нейните клетки.

Първата изцяло електронна изчислителна машина е конструирана от Джон Атанасов, професор по физика от САЩ, с български произход. Заедно с асистента си Клифърд Бери от 1936 до 1941 г. той разработва компютъра ABC – компютър на Атанасов-Бери.

През 1948 година в САЩ е изобретен транзистора, с което става възможно да бъдат намалени размерите на електронните устройства. Негови автори са физиците Бардийн, Братейн и Шокли.

Първият преносим клетъчен телефон е измислен през 1979 година в Швеция. Първите такива телефони са с големи размери и са били монтирани в превозни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *