10 странни природни феномена

1. Разломът Сан Андреас

San Andreas
Той се простира от крайбрежната ивица на Сан Франциско до Калифорнийския залив. Разломът се дължи на срещата между две от 12-те литосферни плочи – Тихоокеанската и Северноамериканската. Върху тях са разположени континентите и океаните. Тези земни плочи се приплъзват със скорост 13мм. годишно. Натискът e причина за разлом на повърхността на земната кора, както и земетресения и деформации.

2. Пещерната страна на чудесата Фрасаси

peshterata vuv Frasasi

Пещерата е открита през 1971г. в клисурата на Фрасаси в Анкона. Представлява подземен лабиринт, простиращ се на цели 3км. под Апенините. Тук времето и природата са създали невероятни скулптурни творения, „дантели“ от скали и камък, причудливи фигури и вълшебни творения от сталактити и сталагмити. Пещерата на вятъра е най-голямата и най-впечатляваща в комплекса Фрасаси.

3. Смъртта на остров Кракатау

ostrov krakatya

На 27 август 1883 г. изригва вулканът Кракатау. Това природно явление е наречено „най-голямата катастрофа в историята“. Обикновеният, на пръв поглед, вулканичен остров помита 36 000 души, а оглушителният шум от изригващия вулкан се чува от 4800км. от мястото.

4. Великденските острови

velikdenski ostrovi

Великденските са най-уединеното кътче на земята. Вождът Хоту Матуа, който открива това място, го нарича Те-пито-о-те-Хеука или „Пъпа на света“. Всъщност това е един малък остров в Тихия океан, който се простира на 2000км. от най-близката островна суша с 200 скални фигури, които като стражи се извисяват на това място и никой не знае защо.

5. Метеора

meteora

Метеора е каменната гора на Гърция. Изваяна от дъждовна вода и въздействието на морските вълни, които са се разбивали някога на това място, месността е природен феномен, привличащ туристи от цял свят. В превод от гръцки Метеора означава „Гора на небето“ и ако посетите местния манастир „Света троица“ , ще разберете защо.

6. „Замък на памук“ или Памуккале.

Pamukale

Намира се в Турция и представлява приказно съчетание между травертени и горещи извори. Гледката напомня ефирни и нежни памукови пространства.

7. „Лунна долина“

lynna dolina

Тя не се намира на Луната, а в Аржентина. Сред плодородната почва се наблюдават кръгли скали, които са се получили в следствие на ерозия, образуващи „лунен пейзаж“.

8. Езерото на медузите

medyzi

Хиляди медузи мигрират всяка година до Езерото на медузите, свързано чрез подземна връзка с океана. В периода 1998 и 2000 г. медузите не се появяват, а учените нямат обяснение защо.

9. Валежи от риба

dujd ot riba

Годината е 2000, а държавата Етиопия. От небето вали… риба. Предполага се, че причината е в силна буря, която е вдигнала рибите във въздуха, но странното е, че рибата е само от един вид.

10. Светещи огнени кълба

naga ogneni kulba

Светещи огнени кълба се изстрелват от реката Меконг в Тайланд и Лалос. Никой не може да обясни природния феномен и все още е неизвестно какво ги формира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *